unsplash image sFW8SbHnMiQ

Crna Gora je 1. oktobra 2022. godine postala 39. država koja je pristupila Evropskoj patentnoj organizaciji. Od tog datuma, evropske patentne prijave će sadržavati oznaku nove države ugovornice Crne Gore. Evropski zavod za patente (EPO) će takođe preuzeti funkcije PCT prijemnog ureda i djelovati kao PCT međunarodno tijelo za pretragu i ispitivanje u ime Crne Gore.

Evropska prijava patenta može se podnijeti Evropskom zavodu za patente ili nadležnom organu Crne Gore, a evropska prijava patenta, kojoj je odobren datum podnošenja i koja označava Crnu Goru, identična je važećoj nacionalnoj prijavi patenta. Takođe, propisano je da evropski patent kojim se označava Crna Gora obezbjeđuje ista prava kao i nacionalni patent od dana kada Evropski zavod za patente objavi izjavu o dodjeli evropskog patenta u Evropskom patentnom biltenu.

Nosilac patenta je dužan da u roku od tri mjeseca od priznavanja evropskog patenta u Evropskom patentnom biltenu nadležnom organu Crne Gore podnese prijavu za upis evropskog patenta u Registar patenata Crne Gore, sa prevodom patenta. potraživanja na crnogorski jezik i platiti izdavačku naknadu i naknadu za štampanje prijevoda patentnih zahtjeva.